Prvořadým úkolem našeho studia je seznámit klienty s principy zdravé výživy a pomoci jim se změnou životního stylu.
Vyšetření tělesných parametrů na speciální váze je prvním krokem k tomu, abychom mohli vytvořit celkový pohled na stav klienta a na základě zjištěných hodnot sestavit individuální program složený z navzájem na sebe navazujících postupů.
Jedná se především o poradenství, sestavování jídelníčků, potravinové doplňky apod.
V žádném případě nejde o jednostranné diety, či jednorázový přístup, ale zveme si klienty na pravidelné kontroly, kde zjišťujeme, jak dodržují námi stanovené postupy, porovnáváme výsledky a doporučujeme případné změny nebo úpravy.
Představujeme program celkové regenerace organismu
Jde o KOMPLEXNÍ VÝŽIVU ORGANISMU. Na pricipu výživy základních stavebních jednotek – buněk, po dobu alespoň 3-6 měsíců (podle výchozího stavu), s dodržením pitného režimu a vhodného pohybu se dosahuje těch nejlepších výsledků. Tělo si během této dostatečně dlouhé doby zvykne na jemu vyhovující pravidelný režim a zbavuje se toxinů a jiných nežádoucích metabolitů, zapříčiňujicích mj. i řadu nemocí. To vše je provázeno žádoucím úbytkem hmotnosti a zvýšením imunity. V našem těle začne probíhat samouzdravující proces (dle lékařů až 85%) a navíc s velkým přílivem energie.
Podle toho, jak je program individuálně nastaven, tělo “shazuje” přebytečné kilogramy jako důsledek optimální činnosti organismu. A protože 3-6 měsíců je dostatečně dlouhá doba na změnu nevhodných celoživotních návyků, nevznikne tzv. jo-jo efekt, tj. váha se nevrátí na původní stav, ani nestoupne ještě více. V případě nežádoucího hubnutí lze sestavit program jako regeneraci – vyčištění organismu a obnovu uzdravujících pochodů v těle.
Základem je vždy buněčná výživa, která obsahuje optimální dávku vitaminů, aminokyselin (zejména těch, které si tělo neumí vyrobit) a stopových prvků. Tato výživa může nahradit 1-2 kvalitní jídla denně, popřípadě doplnit běžnou stravu o potřebně živiny. Na ní je možné navázat doplňujícími potravinovými doplňky, podle toho, čeho je třeba docílit pro celkovou regeneraci organismu.
Po celou dobu je klient v péči výživového terapeuta, se kterým se pravidelně setkává při kontrolách a kontrolních měřeních celého těla. To i osobní přístup přispívá k psychycké pohodě klienta a možnost konzultace po telefonu během všedního dne i o víkendu vede k úspěšnému cíli.
Užitečné rady
BÍLKOVINY
Strava by měla obsahovat dostatek bílkovin, a to především bílkovin živočišného původu. Nezastupitelnost bílkovin spočívá ve skutečnosti, že jsou součástí všech buněk organismu. Jsou to látky potřebné k růstu a obnovení funkcí organismu. Tvorba vlastních bílkovin je závislá výhradně na jejich příjmu z potravin. Kvalita bílkovin se vyjadřuje biologickou hodnotou. Patří k nim především bílkoviny mléka, masa, ryb, vajec a výrobků z nich. Čím je maso nebo sýry tučnější, tím je obsah bílkovin nižší.
Významným zdrojem rostlinných bílkovin jsou semena olejnatých rostlin, sója, luštěniny, obiloviny a zvláště obilné klíčky.
Potraviny, které jsou zdrojem bílkovin, jsou zpravidla i zdrojem energie a vitaminů, zejména vitaminů skupiny B. Je však třeba si uvědomovat, že nadměrný příjem živočišných bílkovin způsobuje i ndměrný příjem tuků (zejména cholesterolu). Proto by bílkoviny živočišného původu měly tvořit polovinu přísunu bílkovin ve stravě a stejným dílem by se měly podílet bílkoviny rostlinného původu. Nejméně jedenkrát týdně bychom měli konzumovat luštěniny a pečivo podávat převážně tmavé a celozrné.
SACHARIDY
Sacharidy mají ve výživě svůj nezanedbatelný význam a jsou nejrozšířenější složkou potravy. Sacharidy jsou hlavním činitelem, který přímo ovlivňuje hodnotu svalového výkonu. Mají proto velký význam především ve výživě sportovců, dětí a mladistvých. Při nadměrném obsahu sacharidů ve stravě se sacharidy mění na tuk a spolupůsobí tak při vzniku obezity.
Význam sacharidů ve výživě spočívá především v obsahu hrubé vlákniny, např. celulóza, hemicelulóza a ligin. Obsah vlákniny zajistíme zeleninou, ovocem, luštěninami a celozrnými výrobky. Vláknina má vliv na vstřebávání a látkovou přemenu cukrů. Svým objemem jednak urychluje trávení a dále omezuje styk střevní sliznice s toxickými látkami, vznikajícími při trávení. Hrubá vláknina proto působí jako prevence proti vzniku zhoubných i nezhoubných nádorů tlustého střeva a zácpy.
Při výběru potravi bychom neměli zapomínat na obiloviny (jáhly, ovesné vločky, kroupy, pohanku).
TUKY
Tuky jsou přirozené složky potravin, které se skládají z mastných kyselin a glycerolu. Dodávají nám nezbytné živiny, jako jsou mastné kyseliny a vitaminy A, D, E, a K. Ty jsou potřebné ke správnému fongování těla. Tuky jsou jednou z hlavních energetických složek potravy a mají velkou kalorickou hodnotu. Lidský organismus při trávení 1 gramu tuku žíská 38 kJ.
Není tuk jako tuk. Nejen, že jíme příliš tuků, ale většina z nich je pro naše zdraví nevhodných.
Tuky dělíme na rostlinné a živočišné. Tuk živočišného původu je např. máslo, sádlo, lůj a slanina. Mezi rostlinné tuky řadíme oleje např. olivový, slunečnicový, sojový, řepkový, lněný a rostlinné tuky vyráběné z těcho olejů.
Většina tuků živočišného původu obsahuje hodně nasycených mastných kyselin, jijichž nadměrná konzumace škodí zdraví, protože zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi. Tuky rostlinného původu naopak obsahují velké množství nenasycených mastných kyselin, které mají na lidský organismus příznivý vliv. Kladně působí na látkouvou přeměnu, na využití glukózy a na ovlivnění krevních lipidů. Jsou nezbytné pro růst, reprodukci, normální činnost svalů i cevního a nervového systému. Snižují hladinu cholesterolu, snižují krevní tlak a srážlivost krve.
- Udržujte si přiměřenou stálou tělesnou hmotnost charakterizovanou BMI (18,5-25,0) a obvodem pasu pod 94 cm u mužů a pod 80 cm u žen
- Denně se pohybujte alespoň 30 minut, například rychlá chůze nebo cvičení
- Jezte pestrou stravu, rozdělenou do 4-5 denních jídel, nevynechávejte snídani
- Konzumujte dostatečné množství zeleniny (syrové i vařené) a ovoce, denně alespoň 400g (zeleniny 2x více než ovoce), rozdělené do více porcí, občas konzumujte menší množství ořechů
- Jezte výrobky z obilovin (tmavý chéb a pečivo, nejlépe celozrné, těstoviny, rýži) nebo brambory nejvíce však 4x denně, nezapomínejte na luštěniny (alespoň 1x týdně)
- Jezte ryby a rybí výrobky alespoň 2x týdně
- Denně zařazujte do svého jídelníčku mléko a mléčné výrobky, zejména zakysané, vybírejte si přednostně polotučné a nízkotučné
- Sledujte příjem tuku, omezte množství tuků jak ve skryté formě (tučné maso, tučné masné a mléčné výrobky, jemné a tvranlivé pečivo s vyšším obsahem tuku, chipsy, čokoládové výrobky), tak i jako pomázánky na chléb a pečivo a při přípravě pokrmů. Pokud je to možné, nahrazujte živočišné tuky oleji a tuky rostlinnými
- Snižujte příjem cukrů, zejména ve formě slazených nápojů, sladkostí, kompotů a zmrzliny
- Omezujte příjem kuchyňské soli a potravin s vyšším obsahem soli (chipsy, solené tyčinky a ořechy, slané uzené sýry) nepřisolujte zbytečně hovotvé pokrmy
- Předcházejte nákazám a otravám z potravin správným zacházením s potravinami při nákupu, uskladnění (dbejte na dobu použití – expirace) a přípravě pokrmů; při tepelném zpracování dávejte přednost šetrným způsobům, omezte smažení a grilování, nepřepalujte oleje.
- Nezapomínejte na pitný režim, denně vypijte minimálně 2l tekutin (voda, minerální vody – 2dcl silně mineralizované, 0,5l středně mineralizované, slabý čaj (nejlépe zelený) ovocné čaje a šťávy (nejlépe neslazené), zeleninové šťávy.
- Pokud pijete alkoholické nápoje, nepřekračujte denní příjem alkoholu – 20g (22ml vína, 0,5l piva, 50 ml lihoviny).